Úvod | Gastronomie

PostHeaderIcon Gastronomie

 

Zážitková gastronomie 
Je způsob stravování, kterým se restaurace snaží zaujmout všechny smysly člověka a uspokojit je. V dnešní době se většina hostů nespokojí pouze s obyčejným jídlem. Chtějí něco víc, touží po neopakovatelném zážitku, po něčem, kvůli čemu by se mohli vracet a přivádět i své přátele. Zážitková gastronomie je perfektní spojení kuchyně, servisu a prostředí dané provozovny. Kuchyně se týká jak pokrmu samotného, tak jeho skladby a prezentaci na talíři. Role obsluhy dotváří celkový dojem z hostova pobytu. Profesionální obsluha umí pobavit a snaží se vyhovět všem přáním hosta. Prostředí restaurace hraje nezanedbatelnou roli, musí být nezapomenutelné, neopakovatelné a jedinečné.

Enogastronomie
Enogastronomie je termín původem z Itálie, kde označuje harmonické snoubení vín a pokrmů. Enogastronomie měla své postavení již v historii, kdy konzumace vybraných pokrmů v kombinaci s nápoji patřila k určité společenské třídě. Zabývá se kombinací vín a pokrmů, která se vzájemně neruší, ale doplní, obohatí a přinesou nové chuťové zážitky. Vytvoření správné kombinace mnohdy není náročné, stačí pouze využít znalostí a zkušeností. Podstatnou roli hraje receptura pokrmu, suroviny, koření, přílohy a technologický postup přípravy. U nápojů je to obdobné. U vína nejde pouze o odrůdu a značku, ale také o kategorii, ročník, oblast původu, způsobu výroby, skladování a dobu zrání.

Řízená degustace
Řízenou degustací se v praxi rozumí ochutnávka vín v daném pořadí s odborným výkladem. Většinou probíhá ve vinařství či vinném sklípku. Vinař či sommelier nejprve představí jednotlivé vzorky a poté je společně s hosty hodnotí. Degustace může být horizontální, či vertikální. V případě horizontální degustace se degustuje jeden druh vína, stejného ročníku, z různých oblastí. V případě vertikální degustace se degustují různé druhy vín různých ročníků. Opakem řízené degustace je tzv. volná degustace, kdy si hosté sami vyberou, co a v jakém pořadí budou ochutnávat.